חינוך לחיים במשפחה
הקדמה
משפחה היא לב האומה הישראלית,
צור החלמיש והבסיס האיתן שעליו נבנה העם, משפחות משפחות.
הבית והמשפחה הם אבני היסוד ומרכז החיים של עם ישראל.
עלינו לפעול לחיזוקם ולטיפוחם של התא המשפחתי והקהילה בישראל.
העיסוק בנושא המשפחה טומן בחובו עבור התלמידים, ההורים והמחנכים אתגרים חשובים ומרכזיים בתחום החינוך. היחידה לחינוך לחיים במשפחה במינהל החמ"ד שואפת לפעול לטובת הערך העליון – חיי משפחה בריאים וטבעיים – מתוך חיבור לתורת ישראל ומתוך מחשבה שמן הראוי שמחנכים ומורים ישוחחו עם תלמידיהם על נושאים המעסיקים את התלמידים. המגמה היא שכל מחנך יהיה מצויד בכלים ובמשנה סדורה בכל הנוגע לחינוך לחיים במשפחה. השאיפה היא שכל מחנך יידע כיצד לשוחח עם תלמידיו על מה שעובר עליהם, והמחנכים ומערכת החינוך יתרמו לחיזוק המשפחה בישראל.
לקריאה נוספת:
דבר הממונה הארצית
מתי לאחרונה שוחחת עם המתבגר שלך על מה שעובר עליו? האם אתה זקוק לכלים ולמשנה סדורה על מנת ליצור ערוץ ישיר שיאפשר לך קשר עם תלמידיך? האם יש ביכולתך לתרום לחיזוק המשפחה בישראל?
במִינהל החמ"ד מאמינים שאפשר ואף חובה לעשות זאת ופועלים לשם כך כבר שנים. החינוך בנושאים אלו הוא חלק מ"חינוך לחיים במשפחה". נושא החינוך לחיים במשפחה נעשה נושא מרכזי בשיח החינוכי כחלק מתפיסת "בית חינוך כמשפחה". החינוך הדתי רואה בנושא זה את אחד הדגלים המרכזיים של החמ"ד ומתייחס אליו כאל חלק ממדיניות כוללת המציבה את צורכי הפרט, המשפחה וקהילת בית הספר במרכז העשייה החינוכית.
העיסוק בנושא המשפחה טומן בחובו עבור התלמידים, ההורים והמחנכים אתגרים חשובים ומרכזיים בתחום החינוך. היחידה לחינוך לחיים במשפחה במינהל החמ"ד שואפת לפעול לטובת הערך העליון – חיי משפחה בריאים וטבעיים – מתוך חיבור לתורת ישראל ומתוך מחשבה שמן הראוי שמחנכים ומורים ישוחחו עם תלמידיהם על נושאים המעסיקים את התלמידים.
המגמה היא שכל מחנך יהיה מצויד בכלים ובמשנה סדורה בכל הנוגע לחינוך לחיים במשפחה. השאיפה היא שכל מחנך יידע כיצד לשוחח עם תלמידיו על מה שעובר עליהם, והמחנכים ומערכת החינוך יתרמו לחיזוק המשפחה בישראל.
על בסיס תפיסות אלו נכתבות תוכניות לימודים המתחדשות בכל עת, מוקמים מיזמים בתחום החינוך ונערכים כנסים ארציים שנתיים והשתלמויות. בכנסים אלה משתתפים אלפים מאנשי החינוך, נציגי מוסדות החינוך לבנים ולבנות. תשתית ההוראה והלמידה בנויה על התוכנית "משפחה - חינוך להתמודדות בעולם משתנה" ועל התוכנית "בית ומשפחה" שיצאה אחריה. תוכנית זו מותאמת במיוחד לצוותי החינוך, לר"מים, מחנכים ומחנכות בישיבות, אולפנות ובתי הספר בכיתות ז'-י"ב.
אודות התוכניות – רציונל ותכנים
התוכניות בנויות בצורת ערכות לימוד של 500–600 עמודים כל אחת, והן עוצבו מתוך כוונה לשמש תוכניות חינוכיות לבנות ולבנים הלומדים בכיתות ז'- י"ב במגוון רחב של מוסדות החינוך הממלכתי-דתי; בתיכונים, בישיבות ובאולפנות.
הרציונל העומד בבסיס התוכניות הוא להיות קשובים לצרכים של התלמידים. אשר על כן הן נבנו כתוכניות חינוכיות לא פורמאליות שהתלמיד אינו נבחן עליהן ואינו מקבל ציון. כל תוכנית נחלקת לשלושה שערים: "התבגרות" "חברות" ו"לקראת הקמת משפחה". מכיוון שהערכות יועדו לאוכלוסיות מגוונות בחינוך הדתי, הן אוצרות בתוכן כמות גדולה מאוד וגיוון רב של חומרים מתחום ההלכה, המחשבה, הספרות והפסיכולוגיה-הייעוצית. כמו כן מכילות הערכות הפעלות שונות כגון: סיפורי אירוע, דילמות, שירים וסרטים.
התשתית הרעיונית-חינוכית מבוססת על השקפת ההלכה היהודית, ועל גבי תשתית זו מציגות התכניות יריעה רחבה של גישות פסיכולוגיות והיבטים פילוסופיים וספרותיים עדכניים ומקיימות איתן דיאלוג.
השתלמויות בית ספריות
בבתי ספר רבים תתקיימנה השתלמויות בי"ס לצוות החינוכי בשיתוף המדריכים המחוזיים, המובילים הבית סיפריים ומרצים אורחים. בי"ס המעוניינים לקיים השתלמות בי"ס מוזמנים לפנות אלי.
בברכה,
דבורה רוזנברג
הממונה על חינוך לחיים במשפחה בחמ"ד
משולחן היחידה
- חוזר היחידה לשנת תשפ"ד-תשפ"ה
- מתווה חינוך לחיים במשפחה במערכת גפן
- למידע על השתלמויות חדשות - צרו קשר עם המדריכים
תוכניות
מינהל החינוך הדתי רואה בנושא ערכי המשפחה את אחד הדגלים המרכזיים של התהליך החינוכי. היחידה לחינוך לחיים במשפחה מציעה מספר תוכניות לקידום מטרה זו בבתי החינוך של החמ"ד. התוכניות השונות מקדמות את אבני היסוד המלוות את האדם בבניין אישיותו, ביתו ומשפחתו.
אנו ביחידה לחינוך לחיים במשפחה כאן בשבילכם בהובלת התוכניות בבתי החינוך.
תכנים , מערכי שיעור ופעילויות
פיתוח מקצועי
-
- התוכניות בחינוך לחיים במשפחה מיועדות לבנות ולבנים הלומדים בכיתות ז'- י"ב בכל מוסדות החינוך הממלכתי-דתי; בתיכונים, בישיבות ובאולפנות. לפניכם, התכניות לשימושם של מנהלי בתי ספר, ר"מים בישיבות, מחנכים ומחנכות בבתי ספר על יסודיים ובאולפנות, יועצים ויועצות, רכזי חינוך חברתי ובעלי תפקידים נוספים. יחד עם זאת, הנחת היסוד היא שמורים שישתלמו בתכניות אלו ובתכנים נוספים, יוכלו ללמד טוב יותר את תלמידיהם.
- בשל רגישות התכנים יש חשיבות רבה לבדיקה ולבחינה אישית של התפיסות, העמדות וההשקפות בנושאים הנדונים ולקיום דיאלוג פנימי לגיבוש דעות בדבר התכנים. על כן מחייבות הערכות התנסות אישית חווייתית של העוסקים בהן בליווי ובהדרכה, בהשתלמויות ובכנסים שאנו מקיימים מדי שנה. המפגש עם התכנים וההתנסות האישית בהפעלות, מעניקים למחנכים ביטחון אישי ויכולת התמודדות עם הנושאים הכלולים בהן. לאחר ההתנסות יכולים המחנכים לפתח בכיתותיהם תרבות של דיאלוג ואווירה פתוחה הנותנת לגיטימציה להעלאת קשיים, שאלות ולבטים ומסייעים לתלמידים לרכוש דרכי התמודדות הולמות.
אנו מייחסים חשיבות גדולה לכך שמערכת החינוך כולה, ובפרט צוותי ההוראה, יהיו המובילים בתחום חשוב זה וישמשו לתלמידים מקור עיקרי למידע. מן הראוי שאנשי החינוך יהיו פתוחים לשיח עם תלמידיהם ויספקו להם מידע מהימן וכלי התמודדות ראויים שיאפשרו להם להתמודד התמודדות נכונה עם המציאות המשתנה. לכן יש חשיבות רבה למפגשים קבועים וסדורים היוצרים קהילה מקצועית וותיקה הנפגשת מזה שנים בקביעות וגם צוותי חינוך רבים המצטרפים אליה בכל שנה. - ההשתלמויות והכנסים מניעים תהליכים עמוקים בהתפתחות המקצועית של צוות החינוך ומקדמים תהליכי הטמעה רחבים בבתי הספר. ההשתלמויות והכנסים מאפשרים למידת עמיתים רצופה, חיזוק הזיקה המקצועית לתחום חינוך לחיים במשפחה ומפתחים את קשרי העבודה בין היחידה לחינוך לחיים במשפחה בחמ"ד, המשתתפים והמשתלמים.
בברכת הצלחה רבה,
דבורה רוזנברג, ממונה על חינוך לחיים במשפחה בחמ"ד
-
להלן הצעות נושאים בחינוך לחיים במשפחה לבניית תוכניות בית ספריות, השתלמויות, כנסים, ימי עיון וכד':
מאמין וזורע - אמונה ומשפחה בצמיחה בעת הזאת
- חינוך לחיים במשפחה ככלי משמעותי לחיזוק התא המשפחתי
- פיתוח חוסן אישי ומשפחתי והתמודדות עם אתגרים
- המשפחה כמכינה לחיים - חוסן משפחתי
- אמונה בשעת משבר
- קדושת המשפחה
- נוטעים אמונה - חיים של גבורה
- אהבת הארץ בקרב נוער
- חיי שגרה במציאות מורכבת
- שכול ואבל במשפחה
- התמודדות עם שהייה מחוץ לבית בהעדר מסגרת (מפונים)
התבגרות מיטבית במרחב המשפחתי והחברתי
- חיזוק החוזקות והכוחות אצל המתבגר
- גיבוש זהות וחוסן פנימי
- בניית כוחות הנפש של המתבגר
- לדבר רגשות
- קידום חברתי רגשי בבית ובביה"ס
- היחס לכוחות הגוף דרך התבוננות במדרשי חז"ל
- דימוי גוף חיובי ובריא בעידן המדיה והפילטרים
- שיח מיני בריא
- אתגר הצניעות
- קשרים בין בנים ובנות
- מאפיינים של התנהגות מיטיבה ומזיקה בקשר
- היחס לקדושת הברית ואתגריה
- תקשורת מיטיבה בין מתבגרים ובין מתבגרים להוריהם
- מהות הנישואין כבסיס לחינוך לחיים במשפחה
לקראת בניית משפחה
- יצר ויצירה
- אהבה והתאהבות
- שיקולים בבחירת בן או בת זוג
- זיווג משמיים וחובת ההשתדלות
- קבלת החלטות
- תקשורת מיטיבה בהכנה לבניית בית
- גיל הנישואין ורווקות מאוחרת
- כוחות השכל והרגש במרחב הזוגי
- נטיות חד מיניות ולהט"ב
- ברית הנישואין ומחויבות בקשר
- בניין עדי-עד – חשיבות הבניין המתמיד של המשפחה
- אלימות בקשר הזוגי
- התמודדות עם קשיים במשפחה – מוות, גירושין, אבטלה וכד'
- משפחה בעידן השפע
- התנהלות כלכלית וצרכנות נבונה
- הקשר הבין-דורי
אי של יציבות במשפחה ובחברה - ערכים, גבולות והתמודדות
- עבודת ה' בחופש הגדול
- בין חופש לגבולות במרחב הזמן והמקום
- ניהול זמן, תרבות הפנאי
- חיה חברתית - אינטראקציה חברתית בחופש
- מוגנות מינית ואסרטיביות בשגרה ובחופשה
- הצבת גבולות בתקופה של אי יציבות ושינויים
- כלים להתמודדות עם צפייה בתכנים מזיקים
- טיפים למניעת מתחים וקונפליקטים עם הילדים בחופשה
- התמודדות עם התמכרויות, פיתויים וסיכונים
תמורות ושינויים במעמד המשפחה במאה ה-21
- התפתחויות ושינויים במעמד המשפחה במאה ה-21
- תפיסת האושר של האדם המודרני
- תפקידים במשפחה ובחברה
- המשפחה כמכלול – יחסי כוחות בתוך הבית
- התמודדות עם השפעות ערעור מוסד המשפחה
- דילמות חינוכיות העולות בעקבות מצבים משפחתיים מגוונים
היכרות עם תוכניות היחידה
- היכרות עם מערכי השיעור והסדנאות של היחידה לחינוך לחיים במשפחה בחמ"ד
- מיזם ל"ב ח"ן - ליווי בוגרים לחיי נישואין - היכרות עם המיזם של היחידה לחינוך לחיים במשפחה והטמעתו בבתי הספר ובשטח
-
עקרונות בבניית השתלמות מוצלחת
החינוך לערכי המשפחה בחינוך הדתי הוא חלק מדיסציפלינה רחבה הנקראת "חינוך לחיים במשפחה" והוא טומן בחובו אתגרים חינוכיים חשובים ומרכזיים לתלמידים, להורים ולמחנכים. מתוך תפיסה זו אנו כותבים את חומרי הלמידה המהווים תכנית בין-תחומית. התוכניות משלבות חינוך לערכים עם למידה משמעותית בדרך קוגניטיבית ורגשית תוך עיון במקצועות לימוד שונים: תנ"ך, תורה שבעל פה, הלכה, מחשבת ישראל, ספרות, פסיכולוגיה, ייעוץ, ביולוגיה ותקשורת. על כן, אנו מציעים שהשתלמויות בית ספריות יכללו הרצאות וסדנאות מתחומי דעת שונים מתוך זיקה לנושאים הקשורים לחינוך לחיים במשפחה.
לפניכם דוגמאות לסדנאות משנים עברו, במגוון נושאים, המהוות מודל לבניית השתלמות בהתאמה לצרכי בית הספר וצרכי השעה.דוגמאות להשתלמויות
- 'אין הדבר תלוי אלא בי' - הכנת מתבגרים לחיים במשפחה לאור אתגרי השעה
- 'מאמין וזורע' - אמונה ומשפחה בצמיחה בעת הזאת
- חיים במשפחה - יסודות בחינוך ילדים ומתבגרים
- התבגרות, זוגיות ומשפחה בלב אוהב
- 'אהבת עולם תביא להם וברית אבות לבנים תזכור' - קדושת המשפחה בדור המסכים
- משפחה בבנייה
- לראות את הנולד - אימון לחיים במשפחה וחיי נישואין בהלימה לערכי ה-SEL
- 'לטובים ולישרים בליבותם' - בניין מידות הנפש בעולמם של המתבגרים ובמרחב הזוגי של ההורים
- 'מסע משפחתי' - מתחברים לשורשים, להלכה ולמשפחה
- 'כמעיין המתבגר' - מתבגרים במרחב המשפחתי - מתבגרים בקדושה
-
עקרונות בבניית כנס מוצלח
נוסף על הפעילות השוטפת שלנו, אנו מקיימים בכל שנה כנסים ארציים בנושאים אקטואליים, מתוך שאיפה להיות קשובים לצרכים העולים מן השטח. הכנסים הללו הפכו למסורת חשובה בחמ"ד, ומשתתפים בהם אלפי אנשי חינוך בכל שנה. מחצית מן המשתתפים בכנסים הם נציגים ממוסדות החינוך של הבנים, תופעה מיוחדת וחדשנית המהווה פריצת דרך היסטורית בחינוך הדתי.
על מנת לבנות כנס משמעותי, יש לעסוק בנושאי התוכנית ובנושאים נוספים ע"פ צרכי הזמן, בזמנים של שגרה ובעתות משבר. אנו מאמינים כי יש צורך להרחיב את היריעה ולעסוק בנושאים אקטואליים שבני הנוער נחשפים אליהם בדרך זו או אחרת.
הכנסים מציגים את החומרים המתחדשים במגוון תוכניות בינתחומיות בשילוב מרצים מתחומי הידע של התוכניות ועבודת המדריכים המחוזיים.
מכיוון שהתוכניות משלבות למידה משמעותית במקצועות לימוד שונים: תנ"ך, תורה שבעל פה, הלכה היהודית, מחשבת ישראל, ספרות, פסיכולוגיה, ייעוץ, ביולוגיה ותקשורת, נושאי הכנסים והמרצים נבחרים בהתאם לתחומי דעת אלו כאשר כולם ממוקדים בחינוך לחיים במשפחה בהיבטים אלו תוך התייחסות רבה מאד לצרכי השעה.
אנו מקווים שתוכלו ללמוד ממדגם זה של כנסים שנתיים שערכנו ותכינו בעצמכם כנסים וימי עיון בבתי הספר שלכם ובמחוזותיכם במבנה זה ובדומה לו ע"פ צרכי ביה"ס והשעה.
מוזמנים להיעזר בצוות המדריכים והמדריכות שלנו אשר ישתפו אתכם בניסיונם המקצועי הרב.
דוגמאות לכנסים
- הכנס בחינוך לחיים במשפחה - קיץ תשפ"ד
- הכנס השנתי בחינוך לחיים במשפחה – חנוכה תשפ"ד
- כנס מנהיגי חינוך, מושב חינוך לחיים במשפחה – קיץ תשפ"ג
- הכנס השנתי בחינוך לחיים במשפחה – שבט תשפ"ג
- כנס מנהיגי חינוך, מושב חינוך לחיים במשפחה – קיץ תשפ"ב
- הכנס השנתי בחינוך לחיים במשפחה - חנוכה תשפ"ב
- הכנס השנתי בחינוך לחיים במשפחה - חנוכה תשפ"א
- כנס מנהיגי חינוך, מושב חינוך לחיים במשפחה - קיץ תשפ"א
- כנס מנהיגי חינוך, מושב חינוך לחיים במשפחה - קיץ תש"ף
- הכנס השנתי בחינוך לחיים במשפחה - חנוכה תש"ף
דמות החמ"ד
-
הרב מרדכי אליהו - עמ' 49-58 בחוברת המלאה
-
נחמה ליבוביץ
-
הרב והרבנית הרצוג
-
הרב אברהם יצחק הכהן קוק
צוות ההדרכה
-
דבורה רוזנברג
ממונה על חינוך לחיים במשפחה בחמ"ד
טלפון: 073-3932816 | 050-628-2843 -
הרב יעקב אידלס
מחוז ירושלים
טלפון: 052-5665702דוא"ל: idels702@gmail.com -
הרב חיים בן גיגי
מחוז דרום
טלפון: 052-3115792דוא"ל: ben.gigi.h@gmail.com -
הרב יצחק גילברג
מחוז מרכז
טלפון: 050-7560427דוא"ל: itsik18@gmail.com -
רמה גנזל
מחוז התיישבותי
טלפון: 052-5802103דוא"ל: ganzelr@gmail.com -
נועה דמארי
מחוז צפון
טלפון: 053-9219692דוא"ל: noadmr@gmail.com -
אודיה מזעקי
מחוז מנח"י
טלפון: 052-4764770דוא"ל: odi030@gmail.com -
צופיה ורשנר
מחוז חיפה
טלפון: 052-7203470דוא"ל: noam.wr@gmail.com