מדינת ישראל , משרד החינוך מדינת ישראל , משרד החינוך
מדינת ישראל, משרד החינוך
משרד החינוך
מינהל החינוך הדתי

מדינת ישראל,

משרד החינוך

מוזיקה

share
שתפו עמוד:
מוזיקה

דברי מבוא

"ניגון וכלי שיר יש להם כח גדול להמשיך את האדם לה' יתברך" (רבי נחמן מברסלב)
"ניגון וכלי שיר יש להם כח גדול להמשיך את האדם לה' יתברך" (רבי נחמן מברסלב)

המוזיקה בעם ישראל היא האמנות השורשית והפנימית ביותר, הקשורה לנבואה "וְעַתָּה קְחוּ לִי מְנַגֵּן וְהָיָה כְּנַגֵּן הַמְנַגֵּן וַתְּהִי עָלָיו יַד ה'" (מלכים ב, ג טו). המוזיקה, שמטבעה עוסקת בצליל הטהור זכתה להיכנס למקדש. מידי יום, בזמן הקרבת הקורבנות שרו הלווים שיר של יום  "... במתניתא תנא רבי שמעון בן אלעזר: כהנים ולווים וכלי שיר מעכבין את הקרבן. במאי קמיפלגי? מר סבר: עיקר שירה בפה, ומר סבר עיקר שירה בכלי" (תענית כז',עא).

בפסוק: "וְשֵׁם אָחִיו יוּבָל הוּא הָיָה אֲבִי כָּל תֹּפֵשׂ כִּנּוֹר וְעוּגָב" (בראשית ד', כא), מופיעה המילה "אבי" מלשון אב טיפוס, יסוד ושורש, ומעידה על חשיבותה של המוזיקה עוד מראשית הבריאה, וכך מסבירים המפרשים שיובל היה הראשון בחכמת הניגון והיא חכמה גדולה.

מקורותינו גדושים בתיאור פעילויות מוזיקליות, לדוגמה ספר תהילים המלא במזמורי שבח והלל, תפילה ובקשה בשילוב מגוון כלי נגינה וביטויי שירה וזמרה. המילים "שירו לה' שיר חדש" מתהילים הם קריאה להתחדשות בעבודת ה' - פנייה למשוררים ומלחינים לחבר בכל פעם שירים חדשים לכבוד ה', "מכבודו של ה', שיחדשו מדי-פעם שירים חדשים לספר שבחו" (דעת מקרא על תהלים צו א). לפי רש"י "שיר חדש" הוא שיר המעורר תקוה לחידוש העולם בעתיד: "מזמור זה על העתיד, וסופו מוכיח 'כי בא לשפוט את הארץ'. בכל מקום שיר חדש על העתיד" (רש"י תהלים צו א).

לאורך הדורות נוצרות בקרב העדות השונות מסורות של שירה וזמרה בתפילות ובאירועים סביב מעגל החיים ומעגל השנה. שירי הבקשות ופיוטים, ניגונים חסידיים, כליזמר, חזנות ועוד, מסורות אלו נתקדשו ונשתמרו עד ימינו, וכיום, דור שיבת ציון "היינו כחולמים ... ולשוננו רינה", היצירה המוזיקלית היהודית ממשיכה ומתחדשת ונובעת כמעיין המתגבר. 

בכוחה של המוזיקה בעם ישראל לעורר את הנקודה הפנימית של כל יהודי, להביא להתרוממות רוחנית, ולקרבת אלוקים. על כן חשוב מאוד להטמיע את המוזיקה היהודית והישראלית בקרב תלמידינו אשר ישלבו בנגינתם ובשירתם רפרטואר מוזיקלי ישן מול חדש, ניגונים המבטאים את החיבור לשורשים, למקורות, לזהות היהודית והישראלית ובכך יתחזק בליבם החיבור לתפילה ותתחזק אמונתם בהקב"ה.

באתר המוזיקה בחמ"ד תמצאו תכנים אשר נכתבו, נערכו והופקו במיוחד עבור מוסדות החינוך בחמ"ד. התכנים מיועדים להיות חלק בלתי נפרד מן הרפרטואר בחינוך המוזיקלי והתורני, דרכם ילמדו התלמידים את שפת המוזיקה, מרכיביה וביטוייה, בשירה, בתנועה ובנגינה. התוכניות כוללות יצירות ושירים מן המקורות: שירי תפילה, שירים מסורתיים ופיוטים בנושאים מגוונים. בנוסף, בעזרת התכנים המוזיקליים המוצעים באתר, ניתן להעמיק את הידע וההכרה של התלמידים במירב הנושאים הנלמדים במערכת הלימודים: מוסיקה, תנ"ך, ספרות, דינים, פרשת שבוע, ביאורי תפילה, מחשבת ישראל וכדומה. המורים יכולים להשתמש בחומרים הנ"ל גם לטקסים ומגוון פעילויות בית ספריות וקהילתיות.

תכניות המוזיקה בחמ"ד שואפות ללכת בדרכו של הרב קוק זצ"ל, ולחנך את ילדי ישראל לאהבת התורה, העם והארץ באמצעות סוד השירה הישראלית כדברי הרב בשירו "שיר מרובע": "... שירת הנפש, שירת האומה, שירת האדם, שירת העולם, כולן יחד מתמזגות בקרבו בכל עת ובכל שעה. והתמימות הזאת במילואה עולה היא להיות שירת קודש, שירת אל, שירת ישראל, בעוצם עזה ותפארתה, בעוצם אמתה וגדלה, ישראל שיר אל…" 

בהצלחה ובהנאה!

צופיה כהן
מפקחת ארצית על החינוך המוזיקלי בחמ"ד

עקרונות ומטרות

    • פיתוח תכניות ייחודיות המשלבות מוסיקה ויהדות (התוכנית תותאם לשיעורי מוסיקה ושיעורים כוללים)
    • שילוב התוכניות בבתי הספר ממלכתיים-דתיים
    • התוכנית כוללת שירי תפילה, פיוטים, חגים, שירי מסורת וארץ ישראל
    • שימוש במיומנויות מתחום השירה, התנועה, האזנה למוסיקה, נגינה וכו'
  • שיעור מוסיקה כולל:

    • מיומנויות בכל הגילאים עם דגשים שונים ברמת הביצוע
    • בשירה - פיתוח קול, שירה כללית, ושירת סולפז'
    • תנועה - הפעלה בהתאם למוסיקה הנשמעת
    • נגינה - בכלים מלודיים (מטלופונים, קסילופונים), כלים מקצביים (משולש, תופים, וכו')
    • האזנה למוסיקה - במגוון סגנונות

    דוגמא לשיעור - שירת העשבים

    • היכרות התלמידים עם הנוסחים השונים
    • הכשרת חזנים צעירים
    • היכרות עם נוסחים שונים
    • קריאה בתורה  (נוסחים שונים)
    • היכן נכנס למערכת השעות

חוברות מזמור שיר

חוברות לימוד "קול רינה" – לאור נושא

אתר "שיר של יום"

האתר "שיר של יום" מציע מבחר מערכים להיכרות עם שירים מתוך הפסקול היהודי ישראלי. המערכים משלבים היבטים רגשיים, חברתיים ומוזיקליים. 
במסורת היהודית – "שיר של יום" הוא כינוי לשיר יומי ששרו בכל יום בירושלים בתקופת בית המקדש, כי מאז ומעולם, בחיי כל אדם, משפחה ועם - השירה מהווה את המלט המחבר בין אנשים ובין האדם לתרבותו ומורשתו. 
בכל יום ייפתח הבוקר בשירה, בכל שבוע יוחלף שיר, כך, בסוף השנה, יהיה בידכם נכס: עשרות שירים עבריים ויהודיים שתכירו. 
ברפרטואר השירים באתר "שיר של יום" משולבים מערכים נוספים שהוכנו בהתאמה לבתי הספר בחמ"ד. מערכים אלו נמצאים בעמוד ייעודי לחמ"ד בתוך האתר.
לאתר "שיר של יום"

בעלי תפקידים