מדינת ישראל , משרד החינוך מדינת ישראל , משרד החינוך
מדינת ישראל, משרד החינוך
משרד החינוך
מינהל החינוך הדתי

מדינת ישראל,

משרד החינוך

חודשים תמוז ואב

share
שתפו עמוד:
חודשים תמוז ואב

מבוא

תמוז – אב הינם חודשי הקיץ בלוח השנה היהודי.

בחודשים אלו חלים בעיקר מועדים המציינים את חורבן בתי המקדש לצד אירועים משמחים כט"ו באב.

שבעה עשר בתמוז – יום תענית המציין את היום שבו הובקעה חומת ירושלים בחורבן בית שני.

י"ז בתמוז עד תשעה באב – ימים המכונים  יְמֵי בֵּין הַמְּצָרִים - שלושת השבועות. ימים אלה מציינים את ימי הצרה והמצוקה הקשורים לחורבן בית המקדש הראשון והשני, וחלים בהם מנהגי אבלות ההולכים ומחמירים ככל שקרבים לתשעה באב. בשלוש השבתות של ימי בין המצרים קוראים לאחר קריאת התורה שלוש הפטרות העוסקות בפורענות ובעונשים שיבואו על חטאי העם. הפטרות אלו מכונות "תלת דפורענותא".

תשעה באב יום תענית המבטא את שיא תקופת האבלות של ימי בין המצרים.. ומתאבלים בה על אסונות שונים שאירעו לעם היהודי לאורך הדורות, בדגש על אסונות שהתחוללו סמוך ליום ט' באב. האירועים שהתחוללו, לפי המסורת, ביום זה, גרמו לגלות עם ישראל בתקופות שונות ולבסוף הובילו לגלות בת כאלפיים שנה. לפי המסורת, לאחר ביאת המשיח ובניית בית המקדש השלישי, יהפוך תשעה באב ליום של חג ושמחה, כשאר הצומות על החורבן.
ט"ו באב מצוין ביהדות כמועד בסימן פיוס, אהבה ונחמה בעם ישראל. המשנה במסכת תענית מתארת את ט"ו באב בימי קדם כיום שבו בנות ישראל היו לובשות בגדי לבן שאולים ויוצאות לרקוד בכרמים כדי למצוא חתן. תאריך זה בולט במיוחד לאור המשפט שם: "לא היו ימים טובים לישראל כחמישה-עשר באב וכיום הכיפורים" (פרק ד', משנה ח').